Właściwości lecznicze pokrzywy

Wydawałoby się, że pokrzywa potrafi tylko parzyć. Nie jest to jednak prawda – ta roślina posiada wiele interesujących własności leczniczych i znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jest kilka możliwości przyrządzenia pokrzywy – najczęściej przygotowuje się z niej herbatę, jednak znane są też przepisy na zupę czy sok. Pokrzywa ma przede wszystkim działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyszczać organizm. Zawarte w niej związki poprawiają apetyt i przemianę materii, a także mają pozytywny wpływ na pracę żołądka, wątroby i trzustki; zaobserwowano również związek między stosowaniem pokrzywy a obniżeniem poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Pokrzywa ma ponadto działanie krwiotwórcze – stosuje się ją w leczeniu anemii – i bakteriobójcze. Z tego względu zaleca się przemywanie wywarem z pokrzywy stanów zapalnych skóry, zwłaszcza w miejscach intymnych, oraz płukanie jamy ustnej. Pokrzywa jest również doskonałym źródłem witamin (A, K, B2, C) i minerałów, w tym magnezu, fosforu i żelaza. Dlatego warto ją stosować – tym bardziej, że w naszej szerokości geograficznej występuje powszechnie.

Comments are closed.